MAKALELERİMİZ
Ruhsal pansuman
Türkiye, sadece ekonomik değil, psikolojik bir dönüşümün içine girmiş durumda. Ve bu dönüşümün merkezinde kırılgan ama hayatta kalmak isteyen, sorgulayan ama yaşamaktan da vazgeçmeyen bir tüketici var. Ruhsal pansumana ihtiyaç duyan bu ülkenin insanına parmak sallayan, kendi mahallesine sıkıştırmaya kalkışan, jakoben kim varsa ister iktidar ister muhalefette olsun, bilsin ki sonunda kaybeden o olacak.
18 Nisan 2025
Oksijen

Yıkımdan önceki sessizlik
Dünya ekonomisinin temelini oluşturan yapı, çoktan dev bir saadet zincirine dönüşmüş durumda. Sistemde dolaşan paranın büyük bir kısmı, fiziki (altın) karşılığı olmayan bir güven illüzyonuna dayanıyor. Bu illüzyonun adıysa: “ABD’ye güven.” ABD fiziksel üretim savaşını çoktan kaybetti; yeni hegemonya artık verinin kontrolü üzerinden inşa ediliyor. Bu aşamada en kritik soru şu: Yeni model, fiziksel üretim kavgası ve dijital hegemonya…
11 Nisan 2025
Oksijen

Saadet zincirinin çöküşü: Yeni modelin eşiğinde
Batı’nın yıllarca sürdürdüğü “Tasarımı biz yaparız, üretimi onlar” anlayışı, sadece ekonomik değil, teknolojik ve zihinsel kapasitenin de el değiştirmesine neden oldu. Montajla başlayan süreç, düşünmeye, geliştirmeye ve yaratmaya evrildi. Bugün üretim, yalnızca üretim değil; bilgiyle, vizyonla ve ileri teknolojiyle harmanlanmış bir stratejik güç. Dünya ekonomisinin temelinde yer alan yapı, giderek dev bir saadet zincirine…
4 Nisan 2025
Oksijen

Yeni neslin sığınakları
Gençlerin dijital dünyada kurdukları ilişkileri, ilgi alanlarını, yönelimlerini ve duygusal dinamiklerini daha yakından anlayabilmek amacıyla geniş çaplı bir araştırma yürüttük. Gençlerin oluşturdukları “duygu topluluklarına” odaklandık. Bu dijital merkezler, yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlıyor; benzer duygulardakiler birbirini bulduğu güvenli alanlar yaratıyor.
28 Mart 2025
Oksijen

Yeni nesil emperyalistler: Dijital oligarklar
Neoliberalizm çoktan öldü ama cesedi ortada kaldı. Kimse cesedi kaldırmaya gönüllü değil. Bugün artık serbest piyasa yok, özgür rekabet yok, bağımsız girişimcilik yok. Onun yerine, devletlerin desteklediği ve siyaseti şekillendiren bir dijital düzen var. Türkiye kartlarını doğru oynarsa, önüne yeni fırsatlar serilecek. Ancak ABD ile eninde sonunda çekişmek zorunda kalacağımızı da kabul etmeliyiz. O büyük gün geldiğinde hazır olmak…
21 Mart 2025
Oksijen

Yaş ayrımcılığına karşı acil önlem çağrısı
Türkiye’de ortalama yaşam süresi 78 yıla ulaştı ve önümüzdeki yıllarda 85’i aşması bekleniyor. Daha uzun yaşam süresi, daha uzun çalışma hayatı anlamına geliyor. Ancak yaşa dayalı ayrımcılık devam ederse, 50 yaşına gelmiş bir birey, önünde en az 20-25 yıllık verimli çalışma süresi olmasına rağmen iş dünyasından dışlanmış olacak.
14 Mart 2025
Oksijen

Belirsizlik çağından zorbalık çağına
Son on yıl “Belirsizlik Çağı”ydı. Bu çağ; sağlık krizleri, ekonomik buhranlar, savaşlar ve gelir dağılımındaki adaletsizliklerle şekillendi. Ancak 28 Şubat 2025’te Trump ile Zelenski arasında yaşananlarla bu çağ resmen sona erdi. Daha önce kapalı kapılar ardında yürütülen müzakereler, artık bir “canlı gösteri” gibi herkesin gözleri önünde sergileniyor. Tiyatro yok. Her şey açık ve net. Bu yeni dönemin adı ise “Zorbalık Çağı”.
7 Mart 2025
Oksijen

Yeteneklerin gözünden girişimler: Sosyal medya kaosu!
Genex ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz yetenek araştırmamız kapsamında, beyaz yakalı yetenekler, insan kaynaklarının en tepe yöneticileri ve yetenek avcısı şirketlerin liderleriyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdik.
28 Şubat 2025
Oksijen

Erkek çocukların taşıması beklenen görünmez yükler
Her yıl Türkiye’de 600 çocuk ve ebeveyniyle araştırma yapıyoruz. KidZania ile birlikte tamamen gönüllü olarak gerçekleştirdiğimiz ve açık veri olarak kamuoyuyla paylaştığımız bu çalışma, ülkemizin çocuklarını daha iyi anlamak için yürüttüğümüz sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesi.
21 Şubat 2025
Oksijen

Eğer susmayacaksak bari doğru konuşalım
Bugünün gençleri, bizlerle aynı yaşlarda, aynı sahipliklere ve varlıklara ulaşamayacak. Çünkü onların zaman skalası farklı. Onların 25 yaşı ile bizim 25 yaşımız aynı değil. Onların 25’i, bizim olsa olsa 18’imiz. Bu yüzden “Gençler ebeveynlerinden daha fakir olacak” söylemi, eksik bir değerlendirme. Teknolojinin bu hızıyla birlikte, gençler aslında hem daha zengin hem de daha iyi bir yaşam sürecekler.
14 Şubat 2025
Oksijen

Avrupa’nın eksik halkaları: Siyasal güç, güçlü ordu, girişimcilik ve Türkiye
Avrupa artık bir güç değil. Sesi yok. Ağırlığı yok. Bir vizyonu yok. Avrupa Birliği ne askeri ne ekonomik ne de siyasi anlamda küresel sahnede bir oyuncu olmayı başarabildi. Eğer Türkiye’nin hâlâ Avrupa Birliği’ne üye olma gibi bir politikası varsa, şimdi tam zamanı. Ama bunu onların kurallarıyla değil, kendi oyununu kurarak yapmalı.
7 Şubat 2025
Oksijen

Yarın yoksa bugün bizimdir: Geleceği boş verenlerin hikâyesi
2025 yılında tüketicilerin neye ve nasıl harcayacağını anlamak için kapsamlı bir araştırmaya imza attık. İlk olarak tüketicilerin mevcut alışkanlıklarını analiz ettik, ardından harcama öngörülerini masaya yatırdık. Bu verileri bir araya getirerek alışverişçi öbeklerini oluşturduk ve bu öbekleri duygusal motivasyonlarla birleştirerek bütüncül bir resim ortaya çıkardık.
31 Ocak 2025
Oksijen

Endişeyi bırak, Anadolu’ya bak
Polikrizler çağında yaşıyor olmamız paralize olmamızı gerektirmiyor. Bu ülke hâlâ devasa bir pazar ve içinde keşfedilmeyi bekleyen büyük fırsatlar barındırıyor. Türkiye, yalnızca zorluklarla değil, aynı zamanda sınırsız potansiyellerle dolu bir ülke.
24 Ocak 2025
Oksijen

Hayallerimizin kısalan menzili
2016’da “Türkiye’nin Hayal Haritası”nı çıkardığımızda amacımız ülkemizde hayal kurma kavramına yönelik yaklaşımları anlamaktı. Bunun yanı sıra, hayallerin bireysel ve ulusal değerlerle ilişkisini de keşfetmeyi amaçlamıştık. O dönem Türkiye bu çalışmayı uzun süre konuşmuştu.
17 Ocak 2025
Oksijen

“Biz” dediğimizde kimi kastettiğimizi bilmiyorum
İçinde bulunduğumuz zaman, bir türbülans dönemi. Peki türbülans ve kaos hep kötü mü? Prigogine’nin dediği gibi kaos, yeni yaşam formlarının doğumudur. Eski hikayeler nasıl bizi buralara kadar getirdiyse, yeni hikayeler de bizi geleceğe taşıyacak. Türkiye büyük bir ‘kültürel sürtünme’ döneminde…
10 Ocak 2025
Oksijen

Motivasyon Konuşmacılığını Yasaklasak mı?
Gençlere yardım etmek istiyorsak, onlara soru sormayı öğretmeli ve bu süreçte cesaretlendirmeliyiz.
3 Ocak 2025
Bloomberg Businessweek Türkiye

2025’te Kimler Satın Alacak ve Neden?
Orta harcama segmenti 2025 yılında hayatta kalabilmek için aile bağlarına geri dönmek zorunda kalacak.
20 Aralık 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

2025 Yılında Tüketici Davranışları Öngörüleri
Her şey 2025’in zorlu geçeceğine işaret ediyor ancak akıllı stratejiler ve tüketiciye dokunan kampanyalar ile markalar, bu süreci tabi ki fırsata da çevirebilir.
8 Kasım 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Türkiye’de dijital göçebelik: Yeteneklerin çalışma modeli
Birçok şirket yeniden beş gün ofiste çalışmaya dönüyor. Peki, bu karar ne kadar rasyonel? İyi bir çalışandan sekiz kat daha verimli olabilen yetenekler nasıl çalışma ortamlarını tercih ediyor? Bu alandaki veriler bize ne söylüyor? Akan Abdula yazdı.
23 Ekim 2024
Fikir Turu

Türkiye’nin Hareket Haritasını Yeniden Çizdik
Türkiye’de aktif spor yapanların yüzde 45’i yürüyüş yapmayı tercih ediyor.
18 Ekim 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Pazarlama Stratejilerinde Yeni Dönem: Veri, Yapay Zekâ ve Sürdürülebilirlik
Pazarlama dünyasında 19 yıllık deneyime sahip olan FutureBright Group’un kurucu ortağı Akan Abdula ile sürdürülebilirlik, yapay zekâ ve pazarlama stratejileri konusundaki dönüşüm üzerine kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
15 Ekim 2024
OGGUSTO

Türbülans Kaos Değil, Şekillenmekte Olan Umuttur
Her türbülansın bir umut anlamına geldiğini bilmek, kaygıya karşı geliştirdiğimiz en güçlü bakış açılarından biri olabilir.
27 Eylül 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Jenerasyon Genellemelerinde Boğulmadan Ergenlerimize Bakalım
Wattpad‘te başlayan ve bütün ergenleri kasıp kavuran genç edebiyatçılar şehrin yeni oyuncuları.
2 Ağustos 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Türkiye’nin Anneleri
Yapay zekâ ile Türkiye’nin annelerini analiz ettik. İşte çarpıcı sonuçları…
12 Temmuz 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Bir Ekosistem Olduğumuzu Bir Türlü Anlayamadık
Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için…
14 Haziran 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Tüketici İçin Belirsizlik Bitti, Peki Nasıl?
Tüketici ‘artık başıma neyin geleceği konusunda bir soru işaretim kalmadı onun için daha hazırlıklıyım’ diyor.
7 Haziran 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Türkiye’de değişen paradigmalar: Geleceğe nasıl hazırlanmalıyız?
Dünya belirsizlik çağından geçerken Türkiye’de hangi gerçekleri gözden kaçırıyoruz? Aileyle ilgili veriler bize geleceğimize dair ne söylüyor? Teknolojik devrimi ıskalamanın maliyeti ne? Türkiye sürdürülebilirlikten ne anlamalı? Akan Abdula yazdı.
28 Mayıs 2024
Fikir Turu

Şirketlerde Yetenekleri Tutabilme Sorunu
Şirketlerin son yıllardaki en büyük sorunlarından birisi de yetenekli çalışanları bulmak kadar onları elde tutabilmek. Şirketlerin iş değiştirmekten çekinmeyen yetenekleri elde tutabilmek için çözüm yollarını bulmaları şart.
24 Mayıs 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Kuyuya Salınmak, Kuyudan Çıkmak
Negatif duygular sadece dünyaya bakış açımızı şekillendirmiyor, bizi de yavaş ama kesin bir şekilde dönüştürüyor.
3 Mayıs 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Yeni Yatırımcı Profilleri ve Davranışları Araştırmasına göre, son iki yılda yatırımcı sayısı 5.3 milyon artarak 7.6 milyona çıktı
FutureBright Group ile araştırma ve danışmanlık şirketi FutureWise işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Yeni Yatırımcı Profilleri ve Davranışları Araştırması’, Türkiye’nin değişen yatırımcı profilini ortaya çıkardı.
3 Mayıs 2024
Patronlar Dünyası

Yapay Zekâ İle Bilinç Dışı Veri İşlemek
Bilinç dışına açılan 2 kapı var: Zihnimizin imgelerle düşünmesi ve günlük dilimizdeki metaforlar.
Mart – Nisan 2024
Brandmap
Türkiye’nin Yeni Yatırımcı Öbekleri
Türkiye’nin yatırımcı profili, son yıllarda ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle önemli değişimler geçiriyor.
19 Nisan 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Gelecekte iyilik projelerinin derdi ne olacak
2030’a kadar yeni adıyla ‘etki yatırımları’ yani çevresel, toplumsal fayda alanlarına yatırımların toplam değerinin 4.5 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. Peki bu yatırımların konusu ne olacak? Yanıtlara bakıldığında tek kelimeyle ‘yaşlanma’ demek mümkün.
13 Nisan 2024
Hürriyet

Bekar Anneler
Anne ve çocuktan oluşan mikro aileler, çok hızla büyüyorlar ancak kimse onlarla direkt konuşmaya ve iletişim kurmaya cesaret edemiyor.
29 Mart 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Kutuplaşma iletişimlere iyi geliyor olabilir mi?
Hem dünyada hem de Türkiye’de popüler kültür gittikçe entelektüel olarak takip etmesi zor bir hal alıyor.
24 Mart 2024
Marketing Türkiye

Yetenek araştırması: Beyaz yakalı olmak artık havalı bir şey değil
FutureBright Research ve GeneX Corporate işbirliğiyle yapılan araştırmaya göre, beyaz yakalıların maaş seviyeleri, şirketlerin sunduğu yan haklar ve statü sembolleri insanların gözünde cazibesini hızla kaybediyor.
26 Mart 2024
T24

Şirketler ve Yetenekler Yas Döngüsünde
Büyük bir yetenek şirket ilişkisi erozyonu daha kapıda görünüyor.
18 Mart 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Çocuklarımızın Eğitim Ücretleri Bizi Stresten Öldürüyor
Anne babalar eğitim masraflarındaki artışları hakkaniyetli bulmuyor, hatta eğitim kurumlarının durumdan istifade ettiklerini düşünüyor.
9 Şubat 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Türkiye’nin Yeni Orta Yaşları
Türkiye’de orta yaş öbeği hızla büyüyor, yeni orta yaşlara hazırlanmayan kurumlar ve markalar çok ciddi sorunlar yaşayacak.
31 Ocak 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

2024 ve Kurumsal İletişim
FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula: “Kurumsal iletişimcilerin yaptığı iş artık sadece kurumu ilgilendirmiyor.”
26 Ocak 2024
Pazarlamasyon

2024 İçin Perakendede Enseyi Karartmaya Gerek Yok
Bu yılın ilk çeyreğinde panik atak geçirmeye gerek yok, bir küçülme mutlaka olacak ancak devasa bir negatif etki görülmeyecek.
13 Ocak 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

2024 Marka Stratejileri
Bu yıl, basitlik, hakkaniyet, şeffaflık ve kolaylık yılı.
5 Ocak 2024
Bloomberg Businessweek Türkiye

Kuantum Çağı ve Duygusal Zekâya Yatırım
Yapay zekanın kendi başına öğrendiği ve diğer algoritmalarla etkileşimden dolayı değiştiği bir dünyada, bizim tek şansımız hâlâ kopyalanamayan duygusal zekâmız.
29 Aralık 2023
Bloomberg Businessweek Türkiye

Reel Sektörü 2024’te Bekleyen Riskler
İş dünyasına göre 2024’de şirketleri bekleyen en önemli riskler zayıf iç ve dış talep, yüksek enflasyon, finansman maliyeti ve TL’de reel değer artışı olarak sıralandı. Bunların yanı sıra asgari ücrete yapılacak zam da personel giderlerinde yüzde 20’ye yakın artışa neden olabilir.
15 Aralık 2023
Bloomberg Businessweek Türkiye

Girişimlerde Başarısız Olmanın Bazı Kısa Yolları
Yankı odaları girişimciler için derinlik eksikliği yaratırken gerçeklerden kopuk fikirlere tutunmalarına neden oluyor.
6 Aralık 2023
Bloomberg Businessweek Türkiye

Türkiye’nin İkinci Yüzyılının Dip Dalgaları
Cumhuriyetimiz 100 yaşında. Ne mutlu bize!
27 Ekim 2023
Bloomberg Businessweek Türkiye

Kültürel sermayenin otoritesi: Genç kızlar
Son yıllarda ne zaman gençlerden bahsetsek gündem dönüp dolaşıp ekonomik, sosyal veya eğitim konusunda çektikleri sıkıntılara geliyor. Gençleri sıkıntılarının ötesinde var etme fırsatımız olmuyor. Özellikle ergenler ve hatta ergen kızlar, pek çok konuda göz ardı ediliyor.
20 Ekim 2023
Marketing Türkiye

Finansal Hizmetlerin Geleceği
Bankalar FinTech’lere karşı uzun süre kendini korudu ancak iki trend bu gerçeği değiştirmek üzere…
10 Ekim 2023
Bloomberg Businessweek Türkiye

“Arketipler” hala anlamlı mı?
On yıllardır marka konumlandırma stratejisi inşa edilirken, ses tonu ve görsel dili tanımlamak için arketipler kullanılıyor. Bazı strateji ekolleri iki arketipi savunuyor, bazıları tek arketipin daha sağlıklı olacağını iddia ediyor. Kolaylıkla çok soyutlaşabilen marka stratejisi evreninde herkesin arketip yaklaşımı farklı gibi görünüyor.
21 Ağustos 2023
Marketing Türkiye

Eşitliğin yasını tutmak, tüketici davranışını nasıl etkiliyor?
Daha önce çok kriz gördük, fakat şu anki size biraz farklı hissettiriyorsa, haklısınız. 2007-2008 yıllarında gerçekleşen global ekonomik krizle kıyaslandığında, şimdi yaşadığımız bambaşka.
2 Ağustos 2023
Marketing Türkiye

Güven olmadan, “Aşk Markası” olunur mu?
Son haftalarda başımıza gelen her şey, kümülatif olarak güven duygumuzu sarstı. Evimize, medyaya, yardım kaynaklarına bile olan güvenimiz derinden sarsılmış durumda. İçinde yaşadığımız hayatı kapsayan ulusal atmosfer, toplumsal güvene bir saldırı gibi hissettiriyor.
2 Mart 2023
Marketing Türkiye

Markalar kültür tüketimini ekranların ötesine nasıl taşıyabilir?
Gündelik hayatla baş edemediğimizde sanata, içeriğe dönerek gerçeklikten kaçabiliyoruz. Bunu en çok, pandemi döneminde birden fazla OTT hizmetine üye olup, arka arkaya diziler bitirirken ve Mücbir Sebepler’in canlı yayınlarına bağlandığımızda 100 bin kişi olduğumuzu fark edince hissettik.
26 Ekim 2022
Marketing Türkiye

Markalar ışık hızını nasıl aidiyete dönüştürebilir?
Fark etmesek de her gün ışık hızı kullanıyoruz. Attığımız e-postaya eki koymayı unuttuktan sonra dokümanı tek başına gönderirken veya Instagram’da birinin story’sini beğenirken kullandığımız internet; ışık hızıyla uzaya uğrayıp ulaşacağı yere ulaşıyor[1].
29 Ağustos 2022
Marketing Türkiye

Buz Devri’nden çıkan gençlik, eğlencenin ötesinde neye ihtiyaç duyuyor?
World Economic Forum’un her yıl yayınladığı Global Risk Raporu’na göre yakın gelecekte Türkiye’yi bekleyen en önemli beş tehdit sırasıyla: Geçim ve işsizlik krizi, ekonomik duraklama, içişlerinde kırılmalar, insanların sebep olduğu çevresel felaketler ve teknoloji yönetiminde başarısızlık[1].
6 Temmuz 2022
Marketing Türkiye

Yeni paradigma: Kırılganlığı kabullenmek
Belirsizlik gittikçe dünyanın normaline dönüşürken ve krizlerin sonu bir türlü gelmezken; sadece markaları yönetmek değil, insan kaynağını da yönetmek için yeni savaşlar veriyoruz.
9 Mayıs 2022
Marketing Türkiye

Kadın tüketicilerde yeni fay hatları
Haftaya, Batı’nın Ukraynalı mülteciler hakkındaki “Doğulular gibi medeniyetsiz insanlardan bahsetmiyoruz” tavrının, canımızın patlıcan olduğunu hatırlatmasıyla başladık.
8 Mart 2022
Marketing Türkiye

“Yeni Öteki” Beyaz Yakalıların Ekonomik ve Duygusal Dönüşümü
Sokağa çıkma yasağı duyurulduktan sonra panikle stok yapmaya koştuğumuz ilk karantinamızın ardından neredeyse iki yıl geçti. Pandemi konusunda amatör, ekonomik kriz konusunda daha iyimser olduğumuz o zamanlara market sırasında Luppo’yla beklemesiyle damgasını vuran tüketiciyi hatırlarsınız.
31 Ocak 2022
Marketing Türkiye

Kriz dönemlerinde öze dönüş: Örtülü zihnimiz 2022’ye nasıl giriyor?
Her yılın sonu geldiğinde, kendimizi geçmiş seneyi değerlendirirken buluruz. Zaman ne kadar hızlı geçti, bir yıl önce hayal ettiklerimizi yaşayabildik mi… 2022’ye girerken bu soruları daha önce hiç sormadığımız bir yerden, pandeminin etkilerini hala hissederken ve ekonomiyle savaşırken soruyoruz. Peki, 2021’de ne yaşadığımızın farkına varabildik mi ki 2022’ye nasıl gireceğimizi anlayacak halimiz olsun?
13 Aralık 2021
Marketing Türkiye

Taksicileri bekleyen sürpriz: Paylaşım ekonomisi ve “New Power”
Taksi bulma süresinin neredeyse yolculuk süresini aştığı ilginç zamanlardayız. Dün açıklanan kararla İstanbul trafiğine 1.000 taksi daha kazandırılmış olsa da taksiciler kural tanımayan, nazı herkese geçen otoriteler olmaya başladı. Kaldırım kenarlarında bir elimiz yukarıda yeni taksilerin trafiğe kazandırılmasını beklemek dışında hiçbir çaremiz yok mu? Çözüm gerçekten daha fazla taksi mi?
3 Kasım 2021
Marketing Türkiye

Zincir marketler ne kadar suçlu?
Uzun zamandır tüm araştırmalarımızda bir türlü toparlanamayan bir anksiyete duygusu okuyoruz.
13 Ekim 2021
Marketing Türkiye

Sürdürülebilirlik ve yas tutma halleri
Bu aralar Türkiye’de çok şeyin yası tutuluyor.
Yas tutmaya yabancı değiliz aslında; sevdiklerimizin, doğup büyüdüğümüz mahallelerin, hayallerimizin duygusal cenazelerinde ne yazık ki çok bulunduk bu aralar.
2 Ekim 2021
Marketing Türkiye
